FI EN
Slide

Sallan keskustan marttayhdistyksen naiset, Märkäjärven Martat, alkoivat viime talven paukkupakkasilla kantaa huolta matkailijoiden tarkenemisesta Sallassa. Kevään ja kesän mittaan he heiluttelivat ahkerasti puikkoja valmistaen lapasia, jottei Sallan kotimaisten ja kansainvälisten matkailijoiden tarvitsisi enää väristä vilusta erämaan viimassa. Lapaspinon kasvaessa talkoisiin lähti mukaan myös toinen sallalainen marttayhdistys, Hautajärven Martat, sekä joukko muita matkailijoiden hyvinvoinnista kiinnostuneita naisia Sallasta ja kauempaakin. Tuloksena syntyi yli 400 lapasparia kantava lapaskuusi, joka pystytettiin Sallatunturiin juuri ennen talvisesongin alkua.

Marttojen sanoin tämä projekti “lähti vähän lapasesta”. Ahkerin kutoja, Eila -martta, kutoi peräti 72 paria lapasia ja ehti omien sanojensa mukaan pitää myös kesäloman kutomisesta. Märkäjärven Marttoihin kuuluu 51 paikallista naista rippikouluikäisestä ysikymppiseen. Martat kuvailevat porukan henkeä mahtavaksi ja ryhmästä löytyy aina innokkaita tekijöitä projektiin kuin projektiin. Kaiken kaikkiaan tähän lapasprojektiin osallistui noin 40 naista.

Marttojen alkuperäisenä ajatuksena oli luovuttaa lapaset matkailijoille ilman mitään korvausta. Jotta lapaset päätyisivät niitä oikeasti tarvitseville ja jakelu sujuisi rauhallisesti pitkin talvea, päädyttiin niistä kuitenkin pyytämään korvaus. Samalla matkailijoille avautui mahdollisuus vastuulliseen matkailuun ja paikallisyhteisön tukemiseen, koska kaikki tuotto lapasista menee lyhentämättömänä paikallisille lapsille ja nuorille.

Sallassa on panostettu matkailun vastuullisuuteen jo useiden vuosien ajan. Vastuullisuus näkyy matkailuyritysten arjessa ja Salla on myös Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelman pilottikohde.

Marttojen lapaskuusi on pystytetty Sallatunturin Tuville ( Hangasjärventie 1).